Views - извеждане на съдържание със силата на нашето въображение

Това е темата на сесията, която смятам да представе на тазгодишния http://drupalcamp.bg. Разбира се, ако събере достатъчно гласове и влезе в програмата. Други сесии, на които да присъстваш може да избереш от http://drupalcamp.bg/sessions. Или предложи своя сесия http://drupalcamp.bg/node/add/session.

Views е най-мощния инструмент в Друпал за извеждане на съдържание. Той има широко приложение самостоятелно. Има също възможности за разширявяне на неговата функционалност с външни плъгини - 2657-те допълнителни модула, които разширяват неговата и без това огромна функционалност са доказателство за това. Извеждането на съдържание по определени критерии без него би изисквало поне 10000 допълнителни модула. Наред с това с views vbo може да се избере определено количество страници и да се промени тяхното съдържание. Създадените с views страници могат да са самостоятелни или да се включат като част от съдържанието на страници, направени с други модули - panels, ctools, context, или с малко код да се включат в който и да е (.tpl.php). Views също е силен инструмент в многоезични сайтове.

Тук ще представя няколко от начините, по които ползвам този модул:

  • създаване на страница/блок със съдържание с филтри
  • създаване на страница/блок със съдържание с аргументи
  • създаване на "меню" от термини;
  • използването на блокове на views като част от съдържанието на страници и nodes

и с малко знания по PHP:

  • тунинг на изхода с темплейтите на views
  • Включване на views в темплейт на нод, потребителски профил и др.
  • Използване на views за извеждане на съдържание от custom таблица от базата данни.
Categories: 

Comments

Завърши тазгодишния DrupalCamp Sofia 2012. Материали по сесията ми за Views ще се появат тук до края на тази седмица. Благодаря на всички, които присъстваха. Надявам се, че ви беше полезно и интересно.